30 Haziran 2015 Salı

Sağlık Seyahat Sigortası

Vize için konsolosluktan istenen giriş çıkış tarihlerini kapsayan 30.000 Euro teminatlı Sağlık Seyahat sigortası var ve yıllığı 100 tl civarı tutuyor fakat bizim okulumuz ek olarak mesuliyet sigortası da isteyince araşırdık en ucuz olan axadan 230 tlye yaptırdık. Umarım kazasız belasız gider geliriz :)

Kalıcak Yer, Yurtlar

Düşündüren bir başka konuda nerde kalıcaz biz sorusu? :) Tabiki yurt sayısı fazla açıkta kalıcaz diye birşey yok ama erkenden yurda başvuru yapmak gerekiyor nitekim bizim ucuz olan yurt dolmuştu ,farklı yurtlarlarda görüştük fakat okulumuzun Kipsala yurduna başvurduk artık ,biraz pahalı fakat hem okul kampusunde hemde temiz yeni bi yurt en azından rahat ederiz.Rigada yurt ücretleri 70 Euro dan başlıyor 250 euroya kadar gidiyor. Bizim kalıcağımız 150 euro. Yurtlarla ilgili daha kapsamlı bilgiyi gidince yazarım artık :)

Uçak Bileti

Şunu belirteyimki Riga Türkiyeden günde 50 uçuş olan bi yer değil, günde sadece 1 uçuş var. Bilet fiyatlarını takip ettiğimde hergün arttığını gördüm ve 23 ağustosa THY den 400 tlye aldım.

Erasmus öğrencilerine THY indirim sağlıyor . Bunun için öncelikle Miles&Smiles e üye olmanız gerekiyor ardından okulun dış ilişkiler ofisine başvurup sizi sisteme eklemesini istiyorsunuz ardından size bir mail geliyor ve onunla gidip bilet alıyorsunuz. Biz yarım yamalak bildiğimizden pek uğraşmadık direkt aldık :)

Bu arada Letonyada okullar erken başlıyor. Örneğin bizim ki 31 ağustosta başlıyor ve bir hafta erkenden ordayız e alışmak gerek :)

RİGA' da neresi ??

Tabiki Rigadaysanız bu soruyla bi çok kez muhattab olucaksınız size uzun uzun yazmayacam kopyala yapıştır yapıp kısa bi bilgi vericem :D Bi kaç seyde ben eklerım aralara sonuçta herşeye google amca cevap veremiyor. Riga (Letonca: Rīga), Letonya'nın başkenti. Baltık Denizi'ne şehrin ortasından geçen Daugava Nehri ile açılır. Şehir 56° 58¹ Kuzey Paraleli, 24° 8¹ doğu boylamında yer alır. Riga, Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra, önemli bir kültür,politika, eğitim, finans, ticaret ve endüstri merkezidir.
Şehrin ilk kurulduğu yer olan tarihsel merkezi "Vecrīga" UNESCO Kültür Mirası'na kabul edilmiş olup mimari olarak sadece Viyana,St. Petersburg ve Barcelona ile karşılaştırılabilecek güzellikteki Art Nouveau (Jugendstil) yapılarıyla ünlüdür.
Şehrin kuruluşu 12. yüzyıla kadar dayanır. 12. yüzyıl sonlarında liman şehri olan Riga'ya Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla nüfusu ve önemi artmıştır. 1201 yılı Riga'nın resmi kuruluş yılı olarak kabul edilir.
1558-1583 yılları arasında Polonyalıların yönetimine; 1621'de de İsveç yönetimine geçmiştir. 1700-1721 yılları arasındaki Kuzey Savaşları sırasında Ruslar bu bölgeyi İsveçlilerden alarak kendi ülkeleri sınırlarına katmışlardır.
Old Town denilen eski şehir merkezindeki "Melngalvju nams" (İngilizce: 'House of The Black Head') (Karakafalıların Evi),Televizyon KulesiAziz Peter KatedraliRiga Kalesi ve "Dannenšterna nams" (Dannestern Malikanesi) görülmesi gereken yerlerdir.Yaklaşık 1.300.000 nufusu var ve baltıkların en büyük şehriymiş ve bir başkent , onların tabiriyle ''Baltıkların Parisi'' imiş. Araştırdığım kadarıyla biraz pahalı diyor herkes İstanbulla eşdeğer gösteriyor çoğu kişi bilmiyoruz gidince daha net bilgi vericez.

Pasaport

Herşeyi bir anda yazdığım için atladığım şeyler oluyor hatırladıkça araya sıkıştıracam böyle :) Harç ödemeden pasaport çıkarmak için okulda bir belge doldurup onunla başvurunuzu yapıyosunuz ve yanlış hatırlamıyosam sadece 80 kusur lira ödüyorsunuz.

Kabul Mektubu

Herşeyi yolladık bekliyoruz kimisi bir kimi iki kihafta kimisi bir ay bekliyor çok şükür Riga Teknik bu konularda çok hızlı tamamladıktan bir gün sonra kabul mektubunu yolladı.Şimdide geliyoruz okulun istediği sağlık seyehat ve mesuliyet sigortasına.
Sizi gelince çok sevindiren kabul mektubuda bu işte :D

Kazandık ve şimdi Ne yapıyoruz?

Evet sınavı kazandık erasmusun ilk adımını atlamış olduk şimdi okulumuzun istemiş olduğu ve karşı universitenin istediği belgeleri tamamlama zamanı.Size tavsiyem sonuçlar açıklanınca hemen başlayın çünkü öyle hemen 2 günde hazırlanıcak şeyler değil. Karşı üniversiteyle iletişim halinde olmanız gerekiyor ve herzaman cevapları hızlı olmuyor.

 İlk aşamada kendi okulunuz sizden 4-5 belge isteyecektır( her okulda farklılık göstermektedir,örnek olsun diye veriyorum); Learning Agreement (en sıkıntılısı) , Hibe sözleşmesi, uzatmaya gerek yok yapılacak şeyler..:)

   Ama biz öğrencilerin en çok zorlandığı şey olan learning agreementi açmak isterim.Gideceğiniz üniversite de alıcağınız dersler ve bunu kendi okulunuzda ki alıcağınız derslerle eşleştiriyorsunuz.Eğer şanslıysanız karşı okul uygun olur sizinkine ve rahat rahat yaparsınız  Bizim ki gayet uzun sürdü :) Ve gideceğiniz okula göre istedikleri belgeler farklılık gösteriyor. Örneğin bizim RTU da Online Application vardı bence işimizi bazı noktalarda zorlaştırıp bazı noktalarda kolaylaştırdı. Belgeleri tamamlayın ve aceleyle karşı tarafa yollayın en önemli şey kabul mektubu gecikmesin :D

Başlangıç Sınavlar Teferruatlar :)

 Erasmusu kazanmaktan ziyade asıl zor iş sınavdan sonraki teferruatları halledebilmek,şöyle bir sorun da var okulda ki görevliler herşeyden habersiz ve yapmanız gereken şeylerde yardımcı olucak kimse olmayabilir.Böyle bir blog açma gereği duydum çünkü bu sorunu benim tüm arkadaşlarımda yaşadı:) En azından edindiğimiz bilgilerle yardımcı olmaya çalışırız.

   Öncelikle başvuru için 2,20 not ortalaması gerekli,ardında B1 düzeyinde bir sınav ve buna müteakip yapılıcak bir mulakat. Eğer bunların sonunda okulunuzun konejanına dahil olabirseniz MERHABA ERASMUS diyebilirsiniz :DAslında o kadar aceleci olmayın daha hiçbirsey başlamadı.  Bu arada başvuru yaparken 3 tanede üniversite seçiyorsunuz size tavsiyem önceden hepsini güzelce araştırın sonradan pişman olupta  caymayın.


 Ben ve 5 arkadaşım Letonya da Riga Teknik Üniversitesine gidiyoruz. Ben tercihlerden önce uzun uzun incelemiştim, fakat normalde 3 kişi olduğumuz Rigada sonuçlardan sonra araştırmalarından ötürü 3 arkadaşımız daha dilekçe verip geçtiler.